Ο κάθε άνθρωπος, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει τη δική του κινησιολογική συμπεριφορά.  Κινητικές συνήθειες και συμπεριφορές που αντικατοπτρίζουν την καταγωγή, την κοινωνική τάξη, την εκπαίδευση, την σχέση του με τους άλλους και με τον εαυτό του και εν τέλει σκιαγραφεί τον ίδιο τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Ο καθένας έχει τον δικό του κώδικα χειρονομιών (gestures), ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε όλη την πορεία της ζωής του, από τα πρώτα του ερεθίσματα ως μωρό, μέχρι την ενήλικη ζωή του και είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ όσο μεγαλώνει.

Ως ηθοποιοί, καλούμαστε να δημιουργήσουμε έναν χαρακτήρα. Πώς μπορούμε, όμως, να προσεγγίσουμε την κινησιολογία του και να του προσδώσουμε μια, αληθινή, σωματική συμπεριφορά που να αντικατοπτρίζει τον κόσμο του – ειδικά, όταν πρόκειται για χαρακτήρες που ανήκουν σε άλλες εποχές ή είναι τελείως διαφορετικοί από εμάς; Πώς αναπτύσσουμε τον κώδικα χειρονομιών του ήρωα μέσα στο μικρό διάστημα των προβών, ενώ ο δικός μας κώδικας αναπτύσσεται από τότε που γεννηθήκαμε;

Στο βίντεο παρακολουθούμε αποσπάσματα από το masterclass της Vanessa Ewan στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, όπου καθοδηγεί μια ηθοποιό στην προσπάθεια της να προσεγγίσει τον ρόλο της Νόρα, από το έργο «Το Κουκλόσπιτο» του Ίψεν. Ακολουθώντας διάφορες τεχνικές και μεθόδους προσπαθούν να εξερευνήσουν την κινησιολογία του χαρακτήρα και εν τέλει να δομήσουν μια, αληθινή, σωματική συμπεριφορά.

  Γιάννης Κατσιμίχας

Γιάννης Κατσιμίχας

Tempus Verum

Scroll to Top