Το Double indemnity (Κολασμένη Αγάπη ή Με διπλή ταυτότητα) είναι πραγματικά άκρως αντιπροσωπευτικό του είδους του φιλμ νουάρ. Αρχίζοντας από την θεματική του έργου θα δούμε ότι πληροί όντως όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα καθαρόαιμο φιλμ νουάρ.

Αρχικά θα δούμε τον χαρακτήρα να οδηγεί μες στην πόλη ενώ είναι τραυματισμένος, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα. Αφηγηματικά ο σεναριογράφος θα χρησιμοποιήσει με την εξομολόγηση του ήρωα το voice over και το flash back ταυτόχρονα.

Ο ήρωας μας , ενας ασφαλιστής που ξέρει από απάτες, θα γνωρίσει σε μια επίσκεψη ρουτίνας μια παντρεμένη γυναικά και θα την ερωτευτεί. Δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα αλλά μια Φαμ Φαταλ με όλη την σημασία του όρου αφού θα του φυτέψει την ιδέα να σκοτώσει τον άντρα της. Ο ήρωά μας ως κλασικός ήρωας του νουάρ θα την ερωτευτεί και θα εμπλακεί σχεδόν από μόνος του σχεδιάζοντας μάλιστα και τον τέλειο φόνο. Τα πράγματα βεβαίως θα εκτροχιαστούν όταν μάθει ότι η αγαπημένη του εκτός από το ότι έχει διαπράξει ήδη έναν φόνο για να παντρευτεί τον δολοφονημένο άντρα της διατηρεί και σεξουαλικές σχέσεις με έναν τρίτο άντρα. Όταν ο ήρωας θα έρθει αντιμέτωπος μαζί της θα δεχτεί μια σφαίρα και θα σκοτώσει την μοιραία γυναικά. Στο τέλος σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποδράσει και να περάσει τα σύνορα θα καταρρεύσει περιμένοντας την αστυνομία για να του αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Τα αισθητικά κριτήρια είναι και αυτά εμφανές από την πρώτη στιγμή. Οι ευρυγώνιοι φακοί δίνουν τη δυναμική της πόλης ενώ οι γωνίες από τις οποίες παρακολουθούμε τους ήρωες μας δίνουν μια ένταση που γιγαντώνεται οσο περνάει η ώρα με αποκορύφωμα το τελευταίο πλάνο που ο ήρωας ανάβει ένα τσιγάρο πεσμένος στο πάτωμα.

Ο φωτισμός είναι σκληρός ακόμα και όταν έχουμε σκηνές που διαδραματίζονται μέρα, όπως η πρώτη συνάντηση των δυο βασικών ηρώων στο σπίτι όπου βλέπουμε το φως του ήλιου να περνά μέσα από τις γρίλιες και τον καπνό από το χθεσινά πούρα να συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.

Τα ρούχα είναι κλασσικά κοστούμια για τους άντρες, μεγάλα παλτά και κλειστά στο λαιμό φορέματα για τις γυναίκες. Τίποτα δεν φαίνεται σεξουαλικό αλλά όλα υπονοούνται με έναν υπόγειο τρόπο. Το κόσμημα, το φοράει η μοιραία γυναίκα στον αστράγαλο και όχι στο στήθος.

Το Double indemnity του Βilly Wilder είναι ενα αριστούργημα του είδους και δείχνει πόσο έχει επηρεάσει τους μεταγενέστερους δημιουργούς σε όλα τα επίπεδα.

Δημήτρης Λάλος

Δημήτρης Λάλος

Tempus Verum

Scroll to Top