Ανέκαθεν το επάγγελμα του ρεπόρτερ ήταν γοητευτικό σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ονειρευόταν πάντα να ταξιδέψουν στα πέρατα της γης ανακαλύπτοντας χαμένους προορισμούς αλλά και την χαμένη τους εσωτερική περιπέτεια. Ποιο είναι όμως το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού;

Στην παραγωγή της Metro Goldwyn Mayer ένας ρεπόρτερ που αναλαμβάνει να καλύψει για το κανάλι του ένα ντοκιμαντέρ στην Αφρική βρίσκει την ευκαιρία να αλλάξει την ταυτότητα του με έναν πεθαμένο επιχειρηματία που τυχαίνει να είναι έμπορος όπλων. Η κατάδυση του χαρακτήρα στο άγνωστο θα είναι μια κατάδυση της εσωτερικής επιθυμίας του ατόμου προς την αυτοκαταστροφή. Το τοπίο στην ταινία αυτή του Αντονιόνι θα παίξει πάλι καθοριστικό ρόλο. Η έρημος, η απέραντη έκταση θα παιδεύσει τον πρωταγωνιστή σε ένα τόπο που θα δοκιμάσει τα όρια του σώματος και της ψυχής. Εκεί θα θάψει και τον παλιό του εαυτό για να αρχίσει από την αρχή.

Ο Αντονιόνι μας βάζει σε αυτό το κινηματογραφικό σύμπαν πάλι με ένα τέλος. Τον θάνατο ενός τυχαίου συνταξιδιώτη του πρωταγωνιστή Ντέιβιτν Λοκ (Τζακ Νίκολσον). Αυτό θα είναι και το έναυσμα του χαρακτήρα να κλέψει την ταυτότητα του πεθαμένου (να σκοτώσει τον εαυτό του) και να ζήσει μια άλλη ζωή. Ως Άλφρεντ Ρόμπινσον θα ζήσει τη ζωή ενός εμπόρου όπλων που τα διακινεί παράνομα για έναν επαναστατικό αγώνα.

Οι λάτρεις της art house θα απολαύσουν τις εμμονές αλλά και τον μινιμαλισμό του Αντονιόνι αλλά και οι αμύητοι θα παρακολουθήσουν με αμείωτο ενδιαφέρον αυτόν τον αφηγηματικό κόσμο, με στοιχεία θρίλερ , που προτείνει ο σκηνοθέτης. Παρόλο τους αργούς ρυθμούς που επικρατούν σε κάποια σημεία της ταινίας η υπόγεια ένταση που δημιουργεί το εύρημα της κρυφής ταυτότητας είναι αρκετή για να κρατήσει το βλέμμα μας καρφωμένο στην οθόνη. Οι χρονικές αναδρομές φωτίζουν περαιτέρω την ψυχολογία του χαρακτήρα που ρισκάρει τα «πάντα» για να ανακαλύψει στο τέλος το «τίποτα».

Τελικά από τι τρέχουμε να ξεφύγουμε;

Ο σκηνοθέτης θα βρει στον Τζακ Νίκολσον τον ιδανικό πρωταγωνιστή για να ενσαρκώσει τον ρόλο του τυχοδιώκτη ρεπόρτερ. Με την κατάλληλη δόση άξεστης γοητείας που τον διακρίνει και συμπρωταγωνίστρια την νέα αλλά πολύ καλή Μαρία Σνάιντερ θα μας χαρίσει μια από της καλύτερες ερμηνείες της του σύγχρονου σινεμά.

Ο δημιουργός Αντονιόνι, μετά το «Μπλόου Απ» και το «Ζαμπρίσκη Πόιντ», θα παραδώσει ακόμα ένα κινηματογραφικό επίτευγμα με αποκορύφωμα ένα άκρως εντυπωσιακό μονοπλάνο που θα συζητηθεί.

Δημήτρης Λάλος

Δημήτρης Λάλος

Tempus Verum

Scroll to Top