Η υποκριτική στην κάμερα απαιτεί την απόλυτη ειλικρίνεια του ηθοποιού. Το παραμικρό ψέμα γίνεται αντιληπτό από την κάμερα και κατ’ επέκταση από τον θεατή. Πέρα από τα τεχνικά μέρη της ερμηνείας του – που κοιτάει, πως κοιτάει, που στέκεται ώστε να φωτίζεται – ο ηθοποιός πρέπει να δομήσει έναν αληθινό, σε όλες του τις λεπτομέρειες χαρακτήρα. Η ανάλυση του χαρακτήρα, το βιογραφικό του, τα κίνητρα του, η διαδρομή του στο έργο ( πριν και μετά), αποτελούν ερωτήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει ο ηθοποιός. Όσο πιο ακριβής και λεπτομερής είναι στις απαντήσεις του, τόσο πιο ακριβής και λεπτομερής θα είναι στην ερμηνεία του. Αυτή η εμμονή στη λεπτομέρεια είναι που μπορεί να κάνει μια ερμηνεία σπουδαία. Η κάμερα περιμένει να ″κλέψει″ αυτή τη μικρο-λεπτομέρεια της έκφρασης, που προκύπτει μόνο όταν ο ηθοποιός έχει κατανοήσει πλήρως τα στοιχεία του χαρακτήρα του και έτσι το σώμα του και το πρόσωπο του μπορούν και αντιδρούν οργανικά στις σκέψεις και στα ερεθίσματά που λαμβάνουν.
Σημαντικό οδηγό στην κινηματογραφική ερμηνεία αποτελεί η Μέθοδος Στανισλάβσκι. Πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν αποτελέσει υπέρμαχους της Μεθόδου, με κάποιους να φτάνουν στα άκρα προκειμένου να προσεγγίσουν, όσο πιο αληθινά γίνεται, τον χαρακτήρα. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Krzysztof Kieślowski καθοδηγεί τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στο masterclass, ώστε να αναπαράγουν σκηνές από την ταινία Σκηνές από έναν Γάμο του Ingmar Bergman. Μέσα από τεχνικές παρατηρήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κάμερας – ως μέσου – από τους ηθοποιούς, ο Kieślowski, εστιάζει στην διερεύνηση των ψυχολογικών κινήτρων των χαρακτήρων, κατευθύνοντάς τους συμμετέχοντες ώστε να διερευνήσουν τις λεπτές ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων που υποδύονται.
Το βίντεο αυτό, αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα της διαδικασίας, την οποία καλείται να ακολουθήσει ο κινηματογραφικός ηθοποιός, ώστε να πετύχει μια αληθινή ερμηνεία μπροστά στην κάμερα.
Γιάννης Κατσιμίχας
Tempus Verum